A történet apró "előélete" annyi, hogy a szilvás gombóc nálunk az én drága férjem feladata. Történt ugyan is, hogy mikor összekerültünk, akkor jelezte, hogy nagyon enne már szilvás gombócot. Én meg nagyon a kedvében akartam járni, ugyan akkor féltem is a dologtól, mert bár mindent megcsinálok kaják terén, de a gombóc már sokadik évnyi háziaszonykodásom után is kifog rajtam. De neki láttam a gombóc projektnek. Persze, ahogy sejtettem, nem sikerült. Mire közben végig kaptam tőle az instrukciókat (egyébként nem szokása!) , hogy ezt nem így kell, azt amúgy. :)) Felhúztam magam, már a sikertelenségen is és azt mondtam neki:"Ha ennyire tudod drágám hogy kell, akkor a jövőben ha szilvás gombócra éhezel, csináld meg Te!" És megcsinálta.... :)) Nagyon érti, a mestere, és ha szégyenem, ha nem, de ez az igazság. Azóta a szilvás gombóc készítés az ő privilégiuma. :)) És akkor ugye jött Hanna állapota. Tegnap neki fogtunk este gm gombóc gyártásának. Mire haza értem melóból, már főtt a krumpli. Meghűlt, összeállítottam és végül is rám maradt a kivitelezés. Ez lett belőle:
És akkor a folyamat, no és a recept:
- 1 kg főtt burgonya
- 25 dkg Barbara liszt kenyér és kelt tésztához
- 5 dkg zsír
- 2 tojás
- pici só
Mivel nekünk a krumpli kicsit sós lett a főzés után, így azt elhagytam. A megfőzött, áttört és kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan átgyúrjuk. Majd pihentetjük kicsit. Annyi éppen elég, még kevés zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Még mindezek előtt egy nagy fazék vizet is tegyünk fel forrni. Ha mindezekkel készen vagyunk, kevés gm liszttel szórjuk meg a munkalapunkat, kinyújtjuk 0.5 cm-re és 8x8 cm-es kockákra vágjuk. A kockák tetejére sütőlekvárt, fahéjas-cukros szilvát vagy szilvalekvárt teszünk.
Majd gombócokká formázzuk.
Lobogó vízbe tesszük és kifőzzük. Mikor feljött a víztetejére, utána még 7-10 percig főzzük, ez függ a gombóc nagyságától is. Kiszedjük, hideg vízbe átszedem egy rövid időre, majd lecsöpögtetem és a pirított morzsában megforgatom, porcukorral vagy fahéjassal megszórom.
A lehullott szélekből pedig nudlikat formáztam, kifőztem, morzsában megforgattam. Fantasztikus siker élményem volt! :)) Ha sima búzaliszteset nem is tudok készíteni, de gm szilvás gombócot igen. ;))
Nagyon jól sikerültek:) Én elég ritkán készítek, de múlkor találtam valahol egy krumpli nélküli receptet, nagyon gyorsan megvan és az is finom volt.
VálaszTörléstrollanyu! Köszi szépen! Gombóc krumpli nélkül??? Olyat még nem hallottam. :))
VálaszTörlésBoldog békés Karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és szeretteidnek!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Remélem nem ette nálatok sem halálra senki magát! ;))
VálaszTörlés