2012. március 4., vasárnap

Új favorit...

 Megint sütöttem "szuper" kenyeret, igaz most nem lett olyan szép a formája, de az állaga ismét nagyon jó... :)

 A kenyér még mindig sarkalatos problémája a diétánknak. Bár már nagyságrendekkel jobban elfogadja a gyerek a gluténmentes kenyereket, de még mindig vannak mély pontok e téren. Én pedig hűségesen próbálgatom a recepteket, hát ha csodát lelek. :) Azért panaszra semmi okom, azokhoz a gyerekekhez képest, akik szintén ilyen helyzetben vannak. A legújabb siker sztori a Schar liszthez fűződik. A liszt tasakján van egy szögletes kenyér recept, azt egy kis átalakítással elkészítettem és szenzációsan finom, puha kenyér lett belőle, aminek az volt a specialitása, hogy fél nap múlva...sőt másnap is puha, ruganyos volt a bélzete. A recept pedig:
  • 50dkg Schar Mix B liszt
  • 10gr szárított élesztő vagy 15 gr friss (én frisset használtam)
  • 500ml langyos víz (én ezt annyiban módosítottam, hogy egy pohár natúr kefírhez öntöttem annyi tejet, hogy 500 ml legyen)
  • 6 gr olaj
  • 1 tk só
A hozzávalókat összekeverjük, úgy hogy a legvégén kerül hozzá az olaj. Kb. 8-10 percig dagasszuk. Kiolajozott formába tesszük a tésztát, elsimítjuk a tetejét, majd takarjuk le nedves konyharuhával és meleg helyen kelesszük a tésztát kb. kétszeresére. A sütő aljára tegyünk egy lábasban vizet és melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A kenyér tetejét megkenjük felvert tojással vagy tejjel vagy olajjal (én tejet használtam). Kb. 50 percig kell a kenyeret sütni, úgy hogy közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját. A kész kenyeret a formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

3 megjegyzés:

  1. Körülnéztem az oldaladon és sok jó, gluténmentes receptet találtam, valószínűleg sokat ki fogok próbálni. Ahogy ezt, de valószínűleg változtatnom kell a mennyiségeken, mert nálunk egy hét alatt sem fogy el ennyi kenyér (mármint a fiam nem eszik meg ennyit).
    Köszönöm!
    Margaretta

    VálaszTörlés
  2. Kedves HaNa! Köszi a receptet ki fogom próbálni, mert a kenyér/zsemle nálunk is probléma (remélem csak volt :)) köszi a receptet!!!! üdv: AnnA

    VálaszTörlés
  3. Kedves AnnA!
    Javaslom Neked is, ha kisült a kenyér vagy zsemle és meghűlt annyira, hogy szépen szeletelhető, akkor felszeled az egészet(kenyeret a zsemlét meg úgy ahogy van), zacskóba rakod és be a fagyasztóba. Ha ezt időben megteszed, akkor mikor kiolvasztod a kenyeret szobahőmérsékleten vagy ha azonnal kell akár mikróban, akkor tuti, hogy ugyan olyan friss szelet kenyered lesz, mint lefagyasztás pillanatában. Mi így csináljuk és tökéletesen bevált. Főként melegszendvicsnek vagy pirítósnak, mert Hanna alapból nem eszi a natúr szendvicseket....mióta LÉ. :(

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails