Piskóta:
4 tojás sárgáját kikavarok 20 dkg cukorral habosra, hozzáadok 100 ml langyos tejet(vizet eredetileg) és 200 ml étolajat, elkeverem. Majd hozzákerül a 30 dkg rizsliszt. Ha simára kevertük, akkor belekerül a 4 tojás felvert habja, óvatosan elforgatjuk a habot a masszában és a piskótát a szokásos módon tűpróbáig sütjük.
A barna lap:
30dkg Naturbit lisztkeverék, 10-12 dkg margarin, 12dkg cukor, 1cs. sütőpor, 1 (egész) tojás, 1 púpozott evőkanál kakaópor, annyi tej, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 2 lapot sütünk, ami az esetemben 22x38 cm-es volt, igazodva a tepsi méretéhez, amiben sült a piskóta.
Krém:
4ek. rizsliszt
2 ek kukoricakeményítő
5 dl tej
Ezeket csomómentesre keverem, lassú tűzön megfőzöm, majd ha kellően besűrűsödött a tűzről levéve hagyom kihűlni, közben néhányszor megkavarom.
25 dkg margarint
25 dkg porcukorral habosra kavarok és hozzáadok 2 vaníliás cukrot.
Mikor kihűlt a főzött krém, összekeverjük a két komponenst és simára kavarjuk.
Az első barna lapot megkenjük a krém felével, rákerül a piskóta, ezt is megkenjük a maradék krémmel és ráborítjuk a másik barna lapot. A sütit legalább egy éjszakán át hagyjuk puhulni, másnap szeljük és porcukorral megszórjuk.
Tapasztalataim:
-A laponként készülő sütik tésztája jól kezelhetően viselkedik, ha sütemény ha a valamely fajta kenyér lisztet használunk. Jól gyúrható és főként jól nyújtható tésztát kapunk.
-A lapokat eleve sütőpapíron nyújtottam (lidl-ben kapható szilikonos bevonatú sütőpapír minden esetben!)mert így gond nélkül papírral együtt áthúztam a sütőlemezre, így biztosan nem ragad a nyújtó lapra, nem törik szét és kisül a tepsi hátuljáról sem darabokban szedjük le. Mind amellett a tésztából eleve egy megközelítőleg akkorát "hurkát" sodrok, ami majd hosszra kell, így nem szakad annyira tészta, kevesebb erőhatásnak van kitéve a nyújtás során: :)
-Véleményem szerint ehhez a tepsi mérethez (22x38) kicsit vastag lett a 4 tojásos piskóta, tehát én legközelebb ha sütöm leveszem az arányokat 3 tojásra!
-Véleményem szerint ehhez a tepsi mérethez (22x38) kicsit vastag lett a 4 tojásos piskóta, tehát én legközelebb ha sütöm leveszem az arányokat 3 tojásra!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!