2012. április 6., péntek

Vendégváró szelet

Ezt a sütit még megboldogult lánykoromban is sütöttük otthon, de mi szlovák krémes néven ismertük. Viszont a kettő egy és ugyanaz és ugyan olyan a finom a vendégváró szelet is. :))) Természetesen gluténmentes, hisz nem látom már értelmét, hogy két félét sütögessek, főként az ilyen kicsit macerásabb dolgokból. :) Az alap recept megint innen  való, némi módosítással. Nálam így alakult:

Piskóta:
4 tojás sárgáját kikavarok 20 dkg cukorral habosra, hozzáadok 100 ml langyos tejet(vizet eredetileg) és 200 ml étolajat, elkeverem. Majd hozzákerül a 30 dkg rizsliszt. Ha simára kevertük, akkor belekerül a 4 tojás felvert habja, óvatosan elforgatjuk a habot a masszában és a piskótát a szokásos módon tűpróbáig sütjük.

A barna lap:
30dkg Naturbit lisztkeverék, 10-12 dkg margarin, 12dkg cukor, 1cs. sütőpor, 1 (egész) tojás, 1 púpozott evőkanál kakaópor, annyi tej, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 2 lapot sütünk, ami az esetemben 22x38 cm-es volt, igazodva a tepsi méretéhez, amiben sült a piskóta.

Krém: 
4ek. rizsliszt
2 ek kukoricakeményítő
5 dl tej
Ezeket csomómentesre keverem, lassú tűzön megfőzöm, majd ha kellően besűrűsödött a tűzről levéve hagyom kihűlni, közben néhányszor megkavarom. 
25 dkg margarint
25 dkg porcukorral habosra kavarok és hozzáadok 2 vaníliás cukrot. 
Mikor kihűlt a főzött krém, összekeverjük a két komponenst és simára kavarjuk. 

Az első barna lapot megkenjük a krém felével, rákerül a piskóta, ezt is megkenjük a maradék krémmel és ráborítjuk a másik barna lapot.  A sütit legalább egy éjszakán át hagyjuk puhulni, másnap szeljük és porcukorral megszórjuk.

Tapasztalataim:
-A laponként készülő sütik tésztája jól kezelhetően viselkedik, ha sütemény ha a valamely fajta kenyér lisztet használunk. Jól gyúrható és főként jól nyújtható tésztát kapunk. 
-A lapokat eleve sütőpapíron nyújtottam (lidl-ben kapható szilikonos bevonatú sütőpapír minden esetben!)mert így gond nélkül papírral együtt áthúztam a sütőlemezre, így biztosan nem ragad a nyújtó lapra, nem törik szét és kisül a tepsi hátuljáról sem darabokban szedjük le. Mind amellett a tésztából eleve egy megközelítőleg akkorát "hurkát" sodrok, ami majd hosszra kell, így nem szakad annyira tészta, kevesebb erőhatásnak van kitéve a nyújtás során: :)


-Véleményem szerint ehhez a tepsi mérethez (22x38) kicsit vastag lett a 4 tojásos piskóta, tehát én legközelebb ha sütöm leveszem az arányokat 3 tojásra! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails