Receptekkel jövök hamarosan, csak érjen véget az érettségi időszak illetve az arra való felkészülés. Igaz nem én érettségizek, hanem a gyerekem, de együtt tanulunk, tételeket vázlatozok, kikérdezem....biztosra megyek. ;)))
Szóval a recept:
Egy ismerős anyuka társamtól kaptam a linket, Ő sütötte meg elsőként, engem meg hajtott az a bizonyos kíváncsiság. Mindig a jobbra, közel tökéletesre törekszem a gluténmentes dolgokból is és ez a recept, kalács teli találat! :D
NoSalty-ról való recept, én mindent ugyan így készítettem, annyi különbséggel, hogy a fahéjat kihagytam belőle és kicsivel több lisztet tettem bele.
- 25 dkg Shar mix B vagy C liszt
- 2 tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1,5-2 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- ½ csipet só
- A kakaós töltelékhez:
- 8 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 púpozott ek natúr kakaópor
- 1 kk rumaroma
- 1 tk fahéj
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
- Egy tálba öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy a mélyedésből ne csorduljon ki.
- Pár perc múlva, ha az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat, a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejet. (Tapasztalatom szerint 1.5-1.8 dl között kell bele.)
- Pár percig dagasszuk, majd hagyjuk kb. 15 percet kelni.
- Amíg kel a tészta, elkészítjük a kakaós tölteléket. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a porcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és ezt is félretesszük hűlni.
- Ha a tészta megkelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a kakaós krém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is.
- Ha készen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és sütőformába tesszük. Fontos! Ha nem teszed sütőformába, szétfolyik!
- Megkenjük a felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd pirulásig sütjük.
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
Kedves Hanna Anyuka!
VálaszTörlésNemrég fedeztem fel az oldalt és a receptjeidet. A kalács szemzációs, ez az első péksüti, amit a 8 éves fiam jóízűen elfogyaszt a diétája óta. Köszönöm az élményt!!!
Zsóka
Kedves Zsóka!
VálaszTörlésKöszönöm,h megosztottad velem ezt a pozitív élményt és örömömre szolgál,h segíthettem! :)
HaNa - Erika