2010. május 5., szerda

A sokakat megborzongató pacal


Nem véletlen a cím. Van akit azért borzongat meg, mert annyira utálja, még a gondolatát is, mást meg azért, mert már a pacal gondolatától is beindulnak a Pavlovi reflexei. Bevallom, én ez utóbbi vagyok és a családom többi tagja is, kivéve a gyerek sereget. :) Elkészítése elég idő igényes illetve hosszadalmas, nem az a kaja, hogy "gyorsan összeütök valamit ebédre". Egyébként meg semmi ördöngösség nincs benne. Legjobb a szabad tűzön, bográcsban készült változat, de a benti tűzhelyen készült is remek.
Elkészítése:
Én most 2 kg konyhakész, csíkozott pacalból készítettem. 2 jó nagy fej vöröshagymát apróra vágtam, zsiradékon üvegesre pirítottam. Majd belekerült a pacal. Sóztam, éppen annyi levet engedett, hogy abban párolódhatott tovább. Ez legalább 2 óra hossza. Ha elég leve van, fedővel lefedjük, akkor akár fél óránként elég ránézni és az esetleges elpárolgott folyadékot pótolni. Ha már kezd puhulni, akkor fűszerezzük. Szükség szerint még só, bors, köménymag,fokhagyma, fehér paprika, paradicsom. Így pároljuk még legalább egy óra hosszat. Majd mikor már a finisbe érünk, akkor tesszük rá a piros őrölt paprikát és készre főzzük(ne hamarabb, mert akkor megkeseredik a paprika). Mikor már jól besűrűsödött, szaftosodott, akkor nagyon könnyen leragad, tehát ne hagyjuk sokáig keverés nélkül. Ha kész, tradícionálisan köménymagos főtt burgonyával tálaljuk! (Annyit még megjegyeznék, hogy egy kis kooperációban készült a párommal. Ő tette a hagymára a pacalt és időnként megkavargatta. :))   )
A pacalt lehet sertés körömmel is összefőzni, esetleg csülökkel, mert azoknak is kell az a kb. 4 óra fövés.
Viszont itt jegyezném meg, hogy a Vacsora csatában a Koós Művészúr által készített pacal levesnek még a gondolatától is kiver a víz! Furcsa ízlésem van! :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails