Recept is hamarosan! :) És akkor ahogy ígértem. Elöl járójában annyit, hogy kenyér és kelt dolgok ügyében keressétek bátran
Limarát, én is tőle tanulok..vagyis igyekszem. :) Sütöttem már régebben is kenyeret, magában a kenyérsütő gépben is, meg tűzhelyben is. Ez utóbbinak lába nyomába sem érhet a gépi. Viszont a gasztroboggerek műsorban amit Limara bemutatott alap kenyér, kicsit felcsigázott és hajtott az ügyben. Kipróbáltam, most már bio bolt is nyílt nálunk, kaptam burgonyapelyhet is(bár az tényleg elhagyható része) és beindult a kenyér gyártás. Most jelzem, nem lesz olcsóbb és költség kímélőbb, nem azért, mert az alap anyagok költsége meghaladja a bolti kenyér árát. Neeem! Egyszerűen még jobb napokon elég ötünknek egy fél kiló bolti kenyér meg 5-8 db zsemle, addig a házi sütésűből elfogyott egy szombat délután 2 kg(!). :)) Persze kopik már a "varázsa" az újdonságnak is, de azzal számolnom kell, hogy egy kilós kenyér nem elég naponta, ha magam sütöm. És ebből adódóan a kilóinknak sem használ. :)))
Akkor a recept Limarától:
Hozzávalók:
- 50 dkg BL 80-as liszt (ha ez nekem elfogyott, akkor fele rétes, fele sima lisztet használtam)
- 2 ek burgonya pehely
- 1.5 tk só
- aszkorbinsav(én kevés ecettel helyettesítettem)
- kb. 3dl víz
- kb. 25 dkg öregtészta
- 1dkg élesztő
- pici cukor
- 2 ek olaj
Ezeket a kenyérsütőm üstjébe pakolom és 15-20 perces dagasztó programon elindítom. Mikor készen van a gép, akkor a tésztát átteszem a kelesztő tálba, lefedem a tetejével(légtelenítem). Mikor ledobja a kelesztő tál a tetejét, akkor lisztezett lapra kiborítom és és ellapogatom kerekre. Majd veknire formázom, bevágom a tetejét pengével vagy éles késsel 2-3 helyen, bele teszem a sütőfóliába és ráteszem a sütőlemezre és így még duplájára kelesztem. A sütőt 200-220 fokra előmelegítem és ha a kenyér megkelt, akkor vízzel megpermetezem a tetejét, bekötöm a fóliát és berakom a sütőbe. 15 perc után visszább veszek egy kicsit a hőfokon és kb 40-50 perc alatt készre sütöm. Ha elkészült, óvatosan kiveszem a sütőfóliából(vigyázzunk a felcsapódó gőzre!!) majd rácsra teszem, vízzel megpermetezem ismét és várom, hogy hűljön, hogy szeletelhető legyen. Ha mindent jól csináltunk, akkor szépen kicserepesedik a kenyér.
Sütőfólia helyett kacsasütő jénai tálat is lehet használni, a lényeg hogy fedele legyen, megtartsa a hőt és a párát.
Az első kép telefonos, de felkerült végre a fényképezővel készült is, azt is megmutatom:
Ez pedig a kenyér bélzete:
Itt megnézhetitek, hogy Limara hogyan készíti és még számtalan hasznos dolgot találhattok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!