Talán sokan emlékeznek még rá, némelyek pedig olyan fiatalok, hogy még hallani sem hallottak róla. Nevezetesen a zsúrkenyérre gondolok. Én azt a tábort erősítem, akik emlékeznek rá, akik nagyon szerették és a Pavlovi reflexek beindultak, amikor
Limara pékségében, blogjában megtaláltam ezt a receptet. Természetesen ez is tőle való. :)) Tulajdonképpen ez egy kalács kenyér, nagyon puha és sokáig friss is maradna, ha érkezne. :))) Kipróbáltam, nem csalódtam! Íme: (75 dkg-os kenyeret kaptok)
- 50 dkg BL 80-as liszt (kenyér liszt, de ha épp nincs, akkor fele-fele arányban használom a rétes és sima lisztet)
- 1.5 tk só
- 1ek cukor
- 2ek burgonya pehely(ha nincs sem baj)
- 2 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2 dkg élsztő
A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe teszem, 15 perces programon összeállítom a kenyér tésztát. Majd átborítom a kelesztő tálba, lefedem(légtelenítem persze). Mikor ledobja a tetejét vagy kelesztő tál hiányában kb. 30-40 perc múlva kiborítom vékonyan lisztezett lapra és veknivé formázom.
Itt megnézhetitek egy videón a vekni formázást, sőt egy egész kenyér sütési folyamatát Limara közre működésével. :)
A kenyér nagyon finom, kicsit kalácsra emlékeztető, puha, fehér és illatos. Remélem kedvet csináltam, hogy azok akik ették annak idején ezt a kenyeret, most újra régi idők ízét elevenítsék fel a megsütésével, akik meg nem rendelkeznek ilyen emlékekkel, azok pedig elég kíváncsiak lettek, hogy kipróbálják, megkóstolják. :))
Szia!
VálaszTörlésNagyon tetszik az oldalad,biztos,fogok lopni egy pár receptet:),majd ha gondolod,Te is nézzél be hozzám
üdv Ditta
ditta84.blogspot.com
Ó, igen, a zsúrkenyér! Most sóhajtozva nosztalgiázom:) Gyönyörű lett a kenyered!!
VálaszTörlésDitta, Ildy! Köszönöm! Ditta, majd benézek hozzád és vigyél recit, ami tetszik! :)) Ildy...ugye...és az ízeeeee. :)) Próbáld ki és mikor eszed, olyan, mint ha visszarepülnél az időben. :))
VálaszTörlésGyönyörű lett a zsúrkenyered (is)!:))
VálaszTörlésKöszönöm Limara!! Megtiszteltetés a látogatásod és a véleményed!!! Őszintén mondom. :))
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésSzeretném kérdezni miben sütötted a kenyeret? Gondolom sütőben de milyen edény. mennyi ideig? Hány fokon? Előmelegített sütőben vagy sem?
Számomra ezek a fontos infok hiányoznak ;)
Várom válaszod
ancsuka szia! babanet-es ancsuka talán? :)
VálaszTörlésSütőfóliában sütöttem és abban is kelesztődött a formázás után. Előmelegített sütőben 200 fok légkeverésessel, majd kb. 15-20 perc múlva visszavettem 180 fokra. Azt hogy mennyi ideig, nem tudom már, azt ltni fogod a színén, de kb. 40-45 perc lehetett.