2011. szeptember 8., csütörtök

Mert segíteni jó

Sokan, sokféle képen segítenek. Van aki alapítványok formájában, mások magán kezdeményezés általi gyűjtésben, amik mind dicséretesek és helyesek. Én a magam részéről egy kisebb léptékben tettem ezt ma és örömmel. :) Egy kedves ismerősünk nem rég szült, 2 hetes sincs a baba. Eddig apuka segített otthon, mától viszont Neki dolgozóban kellett helytállnia. Így ma én főztem a családnak is, a sajátomon túl, ezzel is egy kicsit segítve nekik, főként a fiatal mamának. És persze így próbáltam burkoltan az újszülött közelébe férkőzni! :D
Egy aranyló 6 órán át fövő tyúkhúslevessel és töltött csirkecombbal cserkésztem be magam "babanézőbe". :)))
A tyúkhúslevesnek semmi titka sincs, az alap, egy kellően öreg, ám még nem vén tyúk, amit órákon át, lassú(!) tűzön főzünk, nem sajnálva a zöldséget belőle. És ezzel pont.
A töltött csirkecomb sem varázslat, de egy sima sültet nagyon feldob. A combokat -ez hátsónegyedes volt- megtisztítottam, a bőrét kicsit felfeszegettem a hústól. Sóztam, fűszer sóztam (ez most Lidl-es szárnyas volt) és még pihent, elkészítettem a tölteléket. Ez lehet kinek-kinek a saját töltött csirke töltelék receptje, de ez jelen esetben:
  • egy csokor petrezselyem
  • 1 sertésmáj konzerv
  • pici fokhagyma granulátum
  • egy kevés csirke fűszersó
  • 3 főtt tojás
  • 2 nyers tojás
  • zsemlemorzsa az állag javításához. 
Ezeket összegyúrjuk és nem túl lágy, nem túl kemény masszát kapunk. Ezt a bőr alá tömködjük, nem túl sokat, mert sülés közben a bőr kicsit "összemegy". :)) Én most sütőfóliában sütöttem, egy fél dl olajat löttyintettem a fóliába, lezártam és mehetett a sütőbe.
kb egy órát sült 170 fokon légkeverésen,majd a fóliát felszakítva tovább sütöttem a combokat, de ekkor már csak 150 fokon és grill programon, addig még ilyen nem lett:
Krumplipürét készítettem hozzá és saláta levélre raktam az egészet, majd a tetejére egy nem erős pepperóni paprika díszítés került. Így vittem a családnak. Remélem ízlett is nekik, mert a fiatal asszony az örült a teher mentesítésnek...ezt láttam! :)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jót cselekedtél, valóban adni nagyon jó érzés! A kismamának biztos megindúlt a tejelválasztása ettől a guszta és finom ebédtől!:-))

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Szerencsére volt már teje, ami a babának elég, de elég tartalmas ebéd volt ez is...gondolom rásegített azért. :))

    VálaszTörlés
  3. Ugyan már Reni!! :)))) De azért köszi!

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails