2010. április 2., péntek

Fondan rózsák házilag

Újabb agymenésem tárgya a fondant és minden tortadíszítési lehetőség. Egy szabad délelőttömben-mert adódik olyan is-a neten nézelődve, eljutottam Margithoz és azon belül is a Tortasuli részben kezdtem el nézelődni. Háát, csodákat találtam. Rá is kattantam a témára. Többször átolvastam Edit tortasuliját, majd megnézegettem a linkeket is és rögtön tudtam, hogy ezzel nekem próbálkoznom kell. Már csak azért is, mert egy ideje szívesen készítek tortákat de szerettem volna fejleszteni ezt a tudásomat. Vonzottak a marcipánnal bevont-vagy én még akkor azt hittem, hogy marcipánnal bevont-torták, de ha megnéztem üzletben a marcipán massza árát, rájöttem, hogy ez nekem elérhetetlen távlatokban van. Aztán jött ez az oldal és megnyíltak előttem a lehetőségek! :)) Persze izgatottan vásároltam be hozzá és már alig vártam, hogy kipróbáljam, a videókat százszor is menéztem, már elméletben mindent tudtam. :) Eljött a kivitelezés ideje. Én csak egy nagyon szerény adaggal próbálkoztam, de az egy torta bevonására elegendő massza így tevődik össze:
  • 30 dkg pillecukor(boltit használtam)
  • 25dkg átszitált porcukor
  • 1 ek kukorica keményítő(én a Haas keményítő porát használtam)
  • növényi zsíradék
A pillecukrot egy magasfalú jénai tálba raktam, amit előtte jó vastagon kikentem margarinnal.

Majd megmikróztam úgy, hogy 10-15 mp-re tettem be, kivettem, megmozgattam kicsit, újra 10-15 mp. Ezt nagyjából 3-4x csináltam meg. Aztán-az eredeti recept szerint-robot géppel beledolgozom a porcukrot. Na, ez nekem nem ment, majdnem leégettem a gépet, így jobbnak láttam kézzel összegyúrni.
 Ehhez a munkafolyamathoz érdemes a vékony, fehér-nőgyógyászati-gumikesztyűt beszerezni!!!! Én már erre számítva vettem előre és használtam is. ;) Menetközben tettem hozzá egy kis keserű mandula aromát, ezzel kicsit hajazott a vérbeli marcipánra. Fontos, hogy amikor elkezdjük gyúrni a ragacsot, akkor vagy növényi margarinnal vagy étolajjal kenjük meg a kesztyűs kezünket, mert így nem ragad hozzá. (Lehet, hogy az állagához is kell, ezt nem tudom) A végeredmény egy könnyen formálható gyurmaszerűség lett:
Aztán a videókon tanultak alapján elkezdtem a rózsát formázni. Nem mondanám, hogy még nincs mit fejlődnöm, de nagy kézügyességüek nagy előnyben vannak. Azért elég gyorsan felismerhető lett a rózsa. :)
A végeredményeket meg a fenti képen láthatjátok. Készült persze levél is. Most erősen azon dolgozok, hogy elérhető közelségben és árban tudjak ételfestékeket beszerezni és ha lehetőség van rá, egyébb cukrászati dolgokat(csöveket a habzsákhoz, amivel különböző formák készíthetők). Javaslom, hogy látogassatok el az oldalra(linkre katt"Margithoz")és ott még számtalan érdekességet találtok! Mint pl. a pillecukor avagy Marsmallow készítését, ami még olcsóbbá teszi a fondant elkészítését. Jó nézelődést, csodálkozást a sok csodálatos torta költemény láttán. Újabb próbálkozásaimnak persze itt is teret adok majd, egy képes beszámoló keretein belül. :)

2 megjegyzés:

  1. Ja akartam irni hogy a dagasztóspirállal jobban sikerült volna az összekeverés!legalább is nekünk azzal simán ment.:)))))))))))))

    VálaszTörlés
  2. Nincs a masinámhoz dagasztó spirál Timi!!! :)) 20 éves öreg masina, örülök annak, is hogy nmég működik. Majd ha veszek újat, akkor ahhoz már lesz. :))) Szép lett a bevont tortád!

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails