2011. szeptember 20., kedd

Bajai halászlé

Igazából nem tudok pontos arányokat megadni, mert egy felől a hallé főzése nálunk nem az asszony reszortja, másfelől a férjem is inkább csak saccra adagolja a hozzávalókat. Ami viszont biztos:
A vöröshagyma az egyik fontos eleme a halészlének, nem szabad fukarkodni vele! A megtisztított hagymát felkarikázzuk és a bogrács aljába dobjuk. Rákerül a felkaríkázott 2-3 szem paradicsom és ugyan ennyi fehér paprika. Aki szereti az csípős paprikát is dobhat bele.  Az alaplébe meglehetősen bőségesen kerül kárász, keszeg, halfej, farokrész, akár pontyból vagy csukából vagy más halakból. Ezt is a bográcsba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a hozzávalókat. Nálunk az alaplé kb. 4-5 órát is fő, rotyog, hogy minden benne lévő már szétbukjon, a hal szinte lefőjön a gerincéről. Utána jöhet a macerásabb része, az átpaszírozás szitán, nem túl nagy szövésű szűrőn. A visszamaradt dolgok kidobandók. A paszírozás előtt a halszeleteket lesózzuk. Ha végeztünk a paszirozással, visszaöntjük a bográcsba a levet és újból forralni kezdjük, de már lassú tűzön. Közben adunk hozzá kevés paprika krémet, egy doboz sűrített paradicsomot és legalább 6-8 halászlé kockát, amit előzőleg meleg vízben feloldottunk. Azt hiszem őrölt piros paprika is kerül bele kb. 1 ek-nyi. Ha összeforrt és a savát is rendben lévőnek találjuk (ne feledkezzünk meg arról, hogy a hal is le van sózva, úgy kerül bele a lébe!!!!) akkor beletesszük a haldarabokat és innentől kezdve még 20-25 percig főzzük, de már nem kavarjuk, mert akkor összetörik a hal. Ha ikrát vagy haltejet is főzünk bele, azt csak a legutolsó 5 percben adjuk hozzá! Nagyjából ennyi...azt hiszem! :)) És amitől még bajai, hogy kifőzött gyufa tésztával tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. Ez csodálatosan néz ki! Ahogy nézem úgy nyelek jó nagyokat. Nagyon guszta! Szívesen megkóstolnám, annál is inkább mert nagyon ritkán eszem igazi jó halászlét!:)

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails