2011. november 23., szerda

Gulyás leves

Gluténmentességét az adja, hogy a csipedet a levesben GM lisztből készült, itthon, házilag, sk! :)) Ez a büdös kölyök mindenben talál kivetni valót, ami kész, ami megkönnyítené az én életem. :)) Ragaszkodik hozzá, hogy magam csináljam. Így hiába próbáltuk már a kész cérnametéltet, a por daragaluskát a Mester családtól....csak az "otthonihoz" ragaszkodik. Tehát akkor:
  • kb. 10 dkg sertés combot összedaraboltam apró kockákra és olajon megpirítottam
  • sóztam, borsoztam, rádaraboltam egy kicsi szál sárgarépát és egy ugyan ekkora petrezselyem gyökeret, kevéske zeller gumót és egy pici csokor petrezselyem zöldjét meg egy diónyi vöröshagymát
  • átforgattam a zöldségeket is az olajon és rádobtam egy kevéske piros paprikát és felöntöttem vízzel.
  • Fedő alatt szinte puhára főztem, ekkor került bele a krumpli, ha kell utána sózzuk vagy GM vegetát adunk hozzá. 
  • A csipedet már tényleg csak a legvégén kerül  bele, felforraljuk és kész is. :)
Csipedet:
  • 1 tojáshoz annyi lisztet adunk, amit felvesz. Nekem fogalmam sem volt, hogy mi kell bele, így került bele egy kevés kenyérliszt, kevés rizsliszt és kevés kukorica keményítő. 
  • Összegyúrtam és mivel olyan nagyon fura állaga lett(engem leginkább a fondantra emlékeztetett) még belegyúrtam egy kevés étolajat. Ettől lett igazán tészta állaga. a forrásban lévő levesbe csipedtem és egyet forraltam rajta. Elég kemény, masszív kis galuska lett. :)) 
Lehet, hogy nem ez a hivatalos GM csipedet és egyáltalán tészta recept, de nekem hirtelen kellett valami hasonlót rögtönöznöm és még másnap is kellemes állaga volt a levesben. A mennyiség meg elég nehéz dolog, nem vagyok én egy kis veréb fogyasztásához szokva...eddig ipari mennyiségű fogyott és főtt mindenből. Ennek köszönhetően ezt a kevéske levest is 2 napig ette úgy a gyerek, hogy besegítettünk neki. :))

2 megjegyzés:

  1. Én a levesekbe reszelt tésztát szoktam tenni. Egy tojáshoz adok sót és annyi kukoricalisztet, amennyivel kemény tésztát gyúrok. Ezt a tésztát nagylyukú reszelőn lereszelem és már teszem is a levesbe. Vagy megszárítom és üvegben tárolom a felhasználásig.
    Gabi-1

    VálaszTörlés
  2. Gabi-1! Reszelt tészta...az jóóóóó! :)) Nagyon szeretem, sokszor próbáltam búzalisztből, de abból sosem sikerült, mert inkább mállott, morzsálódott vagy éppen mint a rágó csak szétkenődött a reszelőn... De egy esélyt adok a kukoricalisztesnek is! :))

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails