2011. december 29., csütörtök

Grízes-mézes

Ez is lisztnix.hu-s recept.

Hozzávalók:
30 dkg Barbara Lisztkeverék fõzéshez, sütéshez, 15 dkg Barbara Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 2 tojás, 15 dkg cukor, 4 dkg zsír, 3 evõkanál tej, 4 evõkanál méz, 1 csapott kávéskanál
szódabikarbóna, 1 csapott kávéskanál szegfûszeg és fahéj(én ezt a két utóbbit elhagytam), lekvár.
Krém:
3 dl tej, 5 dkg gluténmentes rizsdara, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor.
Elkészítés A cukorból, zsírból, tejbõl, tojásból, mézbõl sodót fõzünk. Ha kihûlt, hozzáadjuk a lisztet, a fûszereket, a szódabikarbónát és jól összedolgozzuk. Fél órát pihentetjük a tésztát, majd 4 cipóra osztjuk. A cipókból 4 vékony lapot nyújtunk és kikent sütõlemezen 20 perc alatt elômelegített sütôben, közepes hõfokon megsütjük. A krémhez a tejbõl és a rizsdarából grízt fõzünk, majd ha kihûlt, hozzákeverjük a porcukrot és a margarint. A kihûlt lapokat megkenjük a fõzött krémmel és a lekvárral felváltva úgy, hogy az elsõ lapra krémet, a másodikra lekvárt kenünk és végül ismét a krém jön. Legalább egy napig pihentetjük a süteményt és csak azután szeljük fel, ha megpuhult. Tetejét olvasztott csokoládéval bevonhatjuk vagy porcukorral megszórjuk.

Saját tapasztalatként megjegyzem, hogy a lapot kicsit tovább kell sütni, mint ahogy én nem tettem. Nem jó, ha fakón vesszük ki a sütőből, inkább kicsit legyen színe, mert ha nem sütjük át kellően, akkor a grízes krém megolvasztja nagyon és a lekvár a lapokat és csak egy zsír ízű tapadós valamit érzünk a szánkban. Ahol kellően átsült a lapom, főként a szélein, az egy nagyon finom, ízletes süti lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails