2012. június 13., szerda

Kakaós kalács 2.0 - gluténmentes

Ezt a receptet kaptam/kértem és zseniális! Szép is, finom is, gluténmentes is!! :)

Receptekkel jövök hamarosan, csak érjen véget az érettségi időszak illetve az arra való felkészülés. Igaz nem  én érettségizek, hanem a gyerekem, de együtt tanulunk, tételeket vázlatozok, kikérdezem....biztosra megyek. ;)))

Szóval a recept:
Egy ismerős anyuka társamtól kaptam a linket, Ő sütötte meg elsőként, engem meg hajtott az a bizonyos kíváncsiság. Mindig a jobbra, közel tökéletesre törekszem a gluténmentes dolgokból is és ez a recept, kalács teli találat! :D
NoSalty-ról való recept, én mindent ugyan így készítettem, annyi különbséggel, hogy a fahéjat kihagytam belőle és kicsivel több lisztet tettem bele.

  • 25 dkg Shar mix B vagy C liszt
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5-2 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • ½ csipet só
  • A kakaós töltelékhez:
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 púpozott ek natúr kakaópor
  • 1 kk rumaroma
  • 1 tk fahéj
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
Elkészítés:
  1. Egy tálba  öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy a mélyedésből ne csorduljon ki.
  2. Pár perc múlva, ha az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat, a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejet. (Tapasztalatom szerint 1.5-1.8 dl között kell bele.)
  3. Pár percig dagasszuk, majd hagyjuk kb. 15 percet kelni.
  4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a kakaós tölteléket. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a porcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és ezt is félretesszük hűlni.
  5. Ha a tészta megkelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a kakaós krém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is.
  6. Ha készen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és  sütőformába tesszük. Fontos! Ha nem teszed sütőformába, szétfolyik!
  7. Megkenjük a felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd pirulásig sütjük.
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
 Nagyon finom, omlós kalácsot kaptam, aminek Hanna is nagyon örült!  

2 megjegyzés:

  1. Kedves Hanna Anyuka!
    Nemrég fedeztem fel az oldalt és a receptjeidet. A kalács szemzációs, ez az első péksüti, amit a 8 éves fiam jóízűen elfogyaszt a diétája óta. Köszönöm az élményt!!!
    Zsóka

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsóka!

    Köszönöm,h megosztottad velem ezt a pozitív élményt és örömömre szolgál,h segíthettem! :)

    HaNa - Erika

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails