A gyerekek napokon keresztül azt hajtották, hogy a nagynéninél milyen finom linzert ettek, csináljak már én is. Persze életemben nem sütöttem még linzert, hugom nem volt elérhető, így barátom, az internet segített. :)) Beütöttem a keresőbe, kiadott egy pár receptet és nem sok variálás után ezt sütöttem meg. És mivel bevált, így megosztom az utókorral és magammal is a későbbiekre. A recept innen való, de kimásolom ide is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg sütőmargarin
- 14 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- baracklekvár a töltelékhez
Elkészítés:
A jó linzertészta elkészítésének a titka a hideg alapanyag, a gyorsaság, a hideg bánásmód. Az alapanyagokat érdemes előre kimérni, ezzel is meggyorsítva az elkészítést. A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját összekeverjük, majd a margarinnal összemorzsoljuk, azután hozzátesszük a tojássárgáját, és összegyúrjuk. A lehető leggyorsabban dolgozzunk, mert a margarin a kezünk melegétől hamar megolvad, a tészta puha és ragacsos lesz. Az összegyúrt tésztát formázzuk cipó alakúvá, műanyag fóliába csomagoljuk be, majd 1 óra hosszán át pihentessük hűtőszekrényben. Így a tészta könnyen formázhatóvá válik.
Ezután kinyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra. A kiszúráshoz különböző formákat használhatunk. Lehet úgy is készíteni, hogy az egyik fele tömött, a másiknak a közepét is kilyukasztjuk, majd 180 fokon 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Díszíthetjük darált vagy durvára vágott dióval, mandulával, tökmaggal, jégcukorral. Csokoládéval is bevonhatjuk.
A kihűlt linzereket ízlés szerinti lekvárral megkenjük, majd összeragasztjuk (sárgabarack, sütőtök, meggy, stb.). A kész linzerek még ilyenkor egy kicsit kemények, de már így is fogyasztható. Másnapra finoman megpuhul. Jól záródó dobozba is tehetjük, így sokáig eláll. (Persze ha marad belőle.)
Ezután kinyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra. A kiszúráshoz különböző formákat használhatunk. Lehet úgy is készíteni, hogy az egyik fele tömött, a másiknak a közepét is kilyukasztjuk, majd 180 fokon 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Díszíthetjük darált vagy durvára vágott dióval, mandulával, tökmaggal, jégcukorral. Csokoládéval is bevonhatjuk.
A kihűlt linzereket ízlés szerinti lekvárral megkenjük, majd összeragasztjuk (sárgabarack, sütőtök, meggy, stb.). A kész linzerek még ilyenkor egy kicsit kemények, de már így is fogyasztható. Másnapra finoman megpuhul. Jól záródó dobozba is tehetjük, így sokáig eláll. (Persze ha marad belőle.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!