2010. június 26., szombat

Linzer


A gyerekek napokon keresztül azt hajtották, hogy a nagynéninél milyen finom linzert ettek, csináljak már én is. Persze életemben nem sütöttem még linzert, hugom nem volt elérhető, így barátom, az internet segített. :)) Beütöttem a keresőbe, kiadott egy pár receptet és nem sok variálás után ezt sütöttem meg. És mivel bevált, így megosztom az utókorral és magammal is a későbbiekre. A recept innen  való, de kimásolom ide is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg sütőmargarin
  • 14 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • baracklekvár a töltelékhez

Elkészítés:

A jó linzertészta elkészítésének a titka a hideg alapanyag, a gyorsaság, a hideg bánásmód. Az alapanyagokat érdemes előre kimérni, ezzel is meggyorsítva az elkészítést. A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját összekeverjük, majd a margarinnal összemorzsoljuk, azután hozzátesszük a tojássárgáját, és összegyúrjuk. A lehető leggyorsabban dolgozzunk, mert a margarin a kezünk melegétől hamar megolvad, a tészta puha és ragacsos lesz. Az összegyúrt tésztát formázzuk cipó alakúvá, műanyag fóliába csomagoljuk be, majd 1 óra hosszán át pihentessük hűtőszekrényben. Így a tészta könnyen formázhatóvá válik.

Ezután kinyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra. A kiszúráshoz különböző formákat használhatunk. Lehet úgy is készíteni, hogy az egyik fele tömött, a másiknak a közepét is kilyukasztjuk, majd 180 fokon 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Díszíthetjük darált vagy durvára vágott dióval, mandulával, tökmaggal, jégcukorral. Csokoládéval is bevonhatjuk.

A kihűlt linzereket ízlés szerinti lekvárral megkenjük, majd összeragasztjuk (sárgabarack, sütőtök, meggy, stb.). A kész linzerek még ilyenkor egy kicsit kemények, de már így is fogyasztható. Másnapra finoman megpuhul. Jól záródó dobozba is tehetjük, így sokáig eláll. (Persze ha marad belőle.)

Megjegyzés:Kovács Pálné receptje alapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails