2011. november 13., vasárnap

GM kenyér

Neem, ez nem az első próbálkozásom! :)) Az úgy volt, hogy a tegnapi nap a kenyér sütés jegyében telt. Persze GM kenyérről beszélünk. Szépen receptet kerestem péntek este, szombaton a bio boltban megvettem hozzá a lisztet és szombaton délután neki fogtam. Azt hittem, én a kis naív, hogy majd ez is úgy pikk-pakk sikerül, mint a piskóták... Nem mondanám! Az ízével semmi baj nem volt, de a kinézete...mint valami albínó sündisznó, úgy nézett ki. Úgy nyitottam, hogy két karos kenyérsütöm van, a recept meg éppen csak 250gr lisztet és 250 vizet írt. Ebből durván egy 45 dekás valami lett két darabban. Persze ezt a mennyiséget megdagasztani sem tudta rendesen a gép, mikor meg kelt, akkor csak az üst egyik felében volt csak tészta. Gondoltam egyet, elővettem a kuglóf sütő tepsimet és beleszaggattam két lukba a tészta mennyiséget. Még sosem készítettem ilyet és mivel tényleg úgy ragad, mint a csiriz, nagyon el sem igazgattam a tetejét. Be a sütőbe, túl sokáig sem mertem sütni, így lett két db világos kis sündisznócska belőle. Az íze tényleg nem volt rossz, meg a bélzete sem volt egy sűrű bodag, de hát... Erről beszélek:
Elfogyott azért, megettük. :)) Persze nem lehet, hogy nekem ez ne sikerüljön, ma ismét net, ismét keresgélés és találtam egy nekem tetszőt, de eldöntöttem, nem bohóckodom kenyérsütővel, tálas, gyümölcskenyér formás verzió jön. Találta egyet a NOSALTY-n, ITT! De mivel nem volt itthon még Amarant és Schar Mix sem, így megint variáltam. Nekem így alakult a tésztám:
  • 350gr Glutenix Alfa Mix
  • 150 gr rizsliszt
  • 1 kocka Budafoki élesztő
  • 500ml langyos víz, ami nekem fele tej volt
  • 1kk cukor
  • 2 ek burgonypehely
  • 2ek napraforgó olaj
  • 2kk só
A tejet-vizet-cukrot jól meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt, felfuttattam. Addig kimértem egy nagy műanyag tálba a száraz hozzávalókat és jól elkevertem, közepébe mélyedést készítettem és beleöntöttem az élesztős anyagokat és az olajat, majd egy műanyag kanál segítségével alaposan összedolgoztam. Nem kell meglepődni, elég durván ragadós, kellemetlen állagú dolgot kapunk:

Kb. 3-4 percig dagasztottam a kanállal, majd a 26x11 cm-es kiolajozott gyümölcskenyér formába kanalaztam. Hogy elkerüljük a sündisznó efektust megint, olajos kézzel elsimogattam, elegyengettem a tetejét. Akkor így nézett ki:

Majd 20-30 percig duplájára kelesztjük, ami nekem elég jól sikerült. :))
Közben előmelegítjük a sütőnket 220 fokra. Ha szépen megkelt a tésztánk, akkor betoljuk a sütőbe. (előzőleg tegyünk be egy kis lábas forró vizet legalulra) Kb. 20-30 percig sütjük, még kicsit nem kezd barnulni. Ha a tűpróba is azt mutatja, hogy kész, akkor kivesszük, rögtön kiborítjuk a formából és megkenjük a tetejét étolajjal, amitől kicsit megpuhul és a színe is szebb lesz. Tiszta ruhába csomagolva, rácson hagyjuk kihűlni. És íme a bél szerkezete:
Ez már lényegesen jobb let vizuálisan is! :)) Amit tapasztaltam, hogy ez a mennyiség, ekkora méretű formába sok. Tehát vagy növelni kell a sütőforma mértét vagy csökkenteni a tészta mennyiségét arányosan!!!

TAPASZTALATOM: A rizsliszt nem lesz a kedvencem, mert ahogy a süteményben, úgy a kenyérben is, pár perc múltán a fogyasztás után egy kesernyés, kellemetlen utóízt érzek a számban. Szerencsére a gyerek még nem jelezte!!!!!!! :))

5 megjegyzés:

  1. Én a kukoricalisztnek nem bírom az ízét. A rizslisztet meg túl szemcsésnek érzem.
    Gabi

    VálaszTörlés
  2. Gabi! De nem azt olvastam nálad, hogy Te ezt a két fajta lisztet használod?? :))) Amúgy nekem a kukoricával semmi bajom, bár a nyers tészta érdekes vagy inkább kellemetlen szagot árasztott, de sülve semmi baja. A rizsliszttel meg az a bajom-a szemcsésebb állaga nem zavar senkit nálunk-de én ha eszem a belőle készült sütiből, akkor pár perc múlva egy kesernyés ízt érzek a számban. Na az meg a jéghegy csúcsa, hogy teljesen átvette a mosogatógépem a nyers GM lisztek illatát.... Szóval azért annyira még sem egyszerű történet. :))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ismeretlen!

    Köszönöm szépen gluténmentes receptjeid. Hasznos tapasztalatokat ismerhettem meg. Tavasz óta kényszerülök gluténmentes diétán élni! Nagyon hiányoznak a kelt tészták: pogácsa, kakaós csiga, és persze a kenyér. Próbálkoztam már, de vagy ügyetlen vagyok vagy más hiba lehet. (alkonyat57@citromail.hu)

    VálaszTörlés
  4. Kedves szintén Ismeretlen Olvasó!
    Köszönöm kedves szavaid! Pedig ha van tapasztalatod az általános konyhai dolgok területén, akkor -véleményem szerint- egy cseppet sem nehezek a GM receptek és elkészítésük. Ez az én véleményem és azért az igazsághoz az hozzátartozik, hogy lételemem a konyha, láthatod a nem gluténmentes ételeknél is. :)) Azért az nagy előny egy gm diétában. :)) Majd írok a mailedre és ott privátban is szívesen segítek, ha tudok. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia..a napokban derült ki hogy gluténérzékeny vagyok....sokat olvasom a receptjeidet...innen próbálok "táplálkozni"

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails