2011. december 14., szerda

Kakaós csiga

Még régebben, a gluténes korszakunkban írtam, hogy mennyire odavannak a gyerekeim a fornetti és arra hajazó bármilyen kakaós csigáért. Rengetegszer is sütöttem, nagy kedvence volt Hannának is. Még a gluténtól való búcsúzásunk idején, mikor tartottunk egy durva gluténes hétvégét, mindkét nap fornettis kakaós csigát kért reggelire. Így ez is olyan recept volt, amit elsők közt kerestem meg a neten és ma jött el a napja, hogy kipróbáljam. Neki ízlett, végül is meg lehetett enni, de nekem valami nem stimmel benne, módosításra szorul még...szerintem. :)) A recept persze a netről való, LisztNixéktől, Mimi kakaós csigája.


HOZZÁVALÓK: kb.15 db lesz

16 dkg Farina liszt
10 dkg porcukor, csipetnyi só
1 dl tej, 3 dkg olvasztott margarin
1 dkg élesztő kis tejben futtatva


  • A süteményeket mindig úgy sütjük, hogy a sütő alján tepsiben víz van, így nem szárad ki a tészta.
  • A gyúródeszkán úgy dolgozunk, hogy rizsliszttel beszórjuk, így a tészta nem ragad.
  • Mindig kicsi adagot érdemes elkészíteni, mert hamar megszárad.
Az egészet jól összedolgozzuk(legegyszerűbb konyhai robottal), majd kelesztjük.(Lehet itt szúrtam el, mert most visszaolvasva jöttem rá, hogy a kelesztésem kimaradt... :( )
Ha megkelt kisodorjuk, megszórjuk kakaóval vagy fahéjjal, feltekerjük,

majd szeleteljük.

Tetejére barnacukrot szórunk, miután tojássárgával megkenjük.

Ha kivettük, mindegyik csigára kis tejet öntünk, így nem lesz száraz.

Én mikor kinyújtottam, akkor megkentem a tésztát kevés olvasztott margarinnal, mint régen, és Nesquik kakaóporral szórtam meg. Az ugye elméletileg glutén free. :) 

És még készültem a kakaós csigával, addig a sütőt egy zsemle sütéssel melegítettem elő...
ez a kép azért került fel, hogy látszódjon a "zsemlesütőm"... nem tudom mi az eredeti funkciója :)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a kakaós csigád ! Mi a problémád vele? Az a zsömlesütőd nagyon praktikus szerintem akár kis kuglófokat is süthetnél benne nem?

    VálaszTörlés
  2. Éva! Küllemre tökéletes a csiga, de mikor beleharapsz, visszarúg... :)) Szóval a tészta állaga nekem nem az igazi, mikor megsül. De lehet, hogy csak a kelesztés hiányzott neki, amit elfelejtettem. :/ Kuglófnak szerintem azért nem jó a sütő, mert max. 1.5 cm magas az oldala.

    VálaszTörlés
  3. Hát nemtom. Én pontosan a recepted szerint haladtam, de ez se nem lasagna, se nem dim-sum. Mióta kell a lasagnába kakaó? Meg a dim-sum-ból kihagytad a tölteléket.

    VálaszTörlés
  4. Ez a tepsi szerintem yorkshire puddingnak való. Igaz, mióta én is LÉ lettem még nem készítettem. :( http://www.amazon.co.uk/Prestige-BakeMaster-Single-Yorkshire-Pudding/dp/B000KGAL4O
    Jók a receptek, én is próbálgatok sokmindent több-kevesebb sikerrel.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Névtelen!

    "Jót nevettem"...bár nem vagyok éppen vicces kedvemben!

    VálaszTörlés
  6. Anna!
    Meglehet, hogy igazad van, elképzelhető, hogy pudingnak használják eredetileg.
    Köszönöm Anna, vannak nekem is sikertelen történeteim. .)

    VálaszTörlés
  7. Bocsi, a nevet angolul írtam. Ez a "Yorkshire pudding" úgy néz ki mint egy kis fánkocska, csak sós az íze, sűrűbb palacsintacsúrhoz haszonlít a tészta amit beleöntenek a forró kiolajozott füstölgő formába és lerben sütik. Az gyorsan felnő és belül üreges. Finom, de gluténmentesen még nem készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anna! Bár angol tudásom csapni való, de rájöttem és találkoztam már a yorksire pudinggal...bizonyos távlatból. :)))

      Törlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails