2012. május 17., csütörtök

Perec (gluténmentes)

Egy nagyon jó oldalt találtam ismét, ahol bal oldalt lisztenként rendszerezett receptek vannak, képekkel. INNEN származik a perec recept is.
  • 250 g Fe-mini kenyérpor (Nekem nem volt épp itthon, így Schar B-vel helyettesítettem)
  • 125 g margarin
  • 2,5 g szalalkáli
  • 2 kávéskanál só
  • 0,8 dl tej
  • 1 db tojás
  • a szóráshoz néhány kanál kenyérpor
  • a perecek megszórásához elegendő köménymag
Az összegyúrás után vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd perecszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, és köménymaggal meghintjük. Sütés hőfoka: 180-200°C, sütés ideje: 10 perc. A perecet készíthetjük tojás nélkül, akkor a tésztába 2 teáskanál tojáshelyettesítő port keverünk. Tej helyett használhatunk vizet is. A perec tetejét tojás helyett, gluténmentes, kevés vízben feloldott húsleveskocka levével is megkenhetjük.

A perec formából kieső apró kis "hulladékokat" sem volt már kedvem újra gyúrni és szaggatni, így úgy ahogy kiesett a formából, kisütöttem és lett belőle jó kis "jutalom falat" a rosszaságnak. :)))
Nagyon elégett vagyok a tésztával is, bár a szalagáré ammónia szagát kihagytam volna, de messze a legjobb sós, amit gluténmentes időszakunk alatt készítettem. Készült így szezámmagos, sajtos perec és kis, egy falatos kréker.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki:) sima liszttel is működik a recept szerinted?

    VálaszTörlés
  2. trollanyu köszi!
    Féltem tőle, mert volt már nagyon régen egy búzalisztes próbálkozásom, de az elég bénán sült el...a perecből pogácsa lett a végén! :D
    De azt sem tudom, hogy ugyan ezekkel az arányokkal, de búza vagy más gluténes liszttel ugyan ilyen jól sikerülne-e. De megnéztem a google-t és úgy üsd be a keresőbe, hogy "perec recept" és aztán klikkelj a képekre. Ami ilyen forma, mint itt a gm, annak a képére rámész és ott a recept. Sokat találtam, válaszd a legszimpatikusabbat. :D Én is így teszek majd, mert jövőhétre az ovis ballagására szeretnék ilyen perecet sütni, gluténes változatban is, gondolva a többi gyerekre is! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi:) Volt egy receptem de nem találom az ezer papírfecni között:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Era!

    Majdnem sikerült felfalnom az egészet, amit hoztál a perecből és a falatkákból! Első osztályú lett!! Én is kipróbálom!! Köszi!

    VálaszTörlés
  5. Szia Szilvi!

    :) Örülök, hogy ízlett! Szerintem is fincsi lett. :)

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails