2010. február 20., szombat

Bakonyi (sertés vagy csirkemell) szelet

 
Ezt igazán az üzemi konyhán tudták nagyon jól elkészíteni, nagyon szerettem is,de sosem próbálkoztam meg vele.  Még nem a napokban megtaláltam egy diabéteszes receptes könyvben . Azóta sem értem ugyan, hogy a füstölt szalonnától hogyan lesz ez diabéteszes, de elkészítettem és egyszerűen fenséges volt. 
Hozzávalók:
  • 60 dkg szelet hús (eredeti recept szerint sertés, de én a csirkemell filét manapság jobban előnyben részesítem, főként, hogy ugyan annyiért kapom mind kettőt)
  • 15 dkg gomba
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl 12%-os tejföl (persze jó a 20 is hozzá)
  • 1 púpos ek liszt
  • kevés fűszer paprika
  • só, olaj 
  • 2 ek lecsó (ennek hiányában kevés paradicsom és zöld paprika, amit a hagymával, gombával lepirítunk)
A húst szeletekre vágjuk, ha sertés, akkor kicsit kikloffoljuk, sózzuk. Majd kevés olajon mindkét felét jól átsütjük, kiszedjük egy tányérra. A maradék olajon a hagymát üvegesre fonnyasztjuk és beletesszük az apró kockára vágott füstölt szalonnát és kisütjük. Ha kész,erre megy a megtisztított és összedarabolt gomba, amit picit sózunk (tényleg óvatosan, mert a szalonna is lehet kicsit sós) és lesütjük. Egy kevés pirospaprikát dobunk rá, gyorsan felöntjük vízzel (kb. 2-3 dl) és rottyantunk rajta párat. Ha már ez is meg van, akkor a tejfölt és a lisztet kikavarjuk és és hozzáöntjük, kvázi behabarjuk. Kicsit besűrűsüdik, krémes állagú lesz. Ekkor visszahelyezzük a húsokat a mártásba, még forralunk rajta kicsit és kész. Én párolt rizst szoktam hozzá tálalni, ahogyan a képen is látszik. Fontos, hogy a szalonna füstölt legyen és ne a sima fehér sózott, mert a füstölt íz ad neki igazi értelmet! :))

17 megjegyzés:

  1. a legtutibb bakonyi recept, nagyon köszönöm :)

    VálaszTörlés
  2. Ez igy van, igy a legfinomabb! Hanem, borjúhúsból a legkirályabb.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a véleményed és nagyon szívesen publikáltam a receptet! :) Én is nagyon szeretem. Borjúhús??? Egyszer talán kipróbálom...egyszer. :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ez az oldal!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól hangzik, kipróbálom :)
    Köszi a receptet!
    Évi

    VálaszTörlés
  6. Hajrá Évi! :))És szívesen!

    VálaszTörlés
  7. Kedves gyurera!
    Nagyon tetszik az oldalad, klassz a kinézete! A receptek és a fényképek inycsiklandóak, azt hiszem, vissza-visszanézek még! :) További sok sikert neked, és sok-sok finom receptet!
    Remélem, tényleg a legfinomabb recept alapján készül majd a húsvéti menüm bakonyi szeletes fogása! :)
    Kellemes ünnepeket, jó sütögetést!

    VálaszTörlés
  8. Szia! Ma hajnalban (6-kor)kicsit még félálmosan találtam a honlapodra. Gratulálok, végre egy olyan hely, ami már eleve otthonos kinézetű (konyhakép),és végre olyan ételek amiket egy földi halandó is el tud készíteni és nem kell faluról a legnagyobb szupermarketbe felrohanni a hozzávalókért. Még egyszer gratula csak így tovább!!!!

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Kipróbáltam a receptet kb 1 hónapja, nagy sikere volt a barátomnál:) Holnap ismét elkészítem:)Köszönet!!

    VálaszTörlés
  10. Halihó!

    Köszönöm a receptet tökéletes iránymutatás volt:) én tejföl helyett tejszínnel készítem majd el.
    Öröm volt ilyen barátságos, ésszerű oldalon böngészni.

    Üdv neked és további sok sikert kívánok

    Viki

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm Viki a kedves szavaid és a biztatást! És nagy örömömre szolgál-őszintén-ha 1-1 recepttel más otthonában is örömet szerezhetek és sikert.

    További jó főzőcskét, sütkérezést és várlak vissza! :))

    Jaa, és bizti, hogy a tejszín emel az étel ízén! :))

    VálaszTörlés
  12. Helló!!!Jó a recepted,de súgok neked egy kicsit!Kérdezted a szalonna hogy lehet diabetikus.ne tévesszenek meg a szavak!A diabetikus cukormentest jelent.Ezt fogyaszthatják cukrosok,mivel (bár van benne)kevés a számukra ártalmas összetevő benne.Kevered a dia...(nem tudom pontosan hogy írják,bocsi),ami zsírszegény,fogyókúrás étel.Tehát ez a kaja bár nem diétás,de rohadt finom és valamilyen szinten igen is egészséges.

    VálaszTörlés
  13. Szóval a szénhidráttartalma alacsony:) Ettől fogyaszthatják a diabeteszesek. És én sajnos, az vagyok:(

    VálaszTörlés
  14. Már másodszorra készítettem ezt az ételt a recepted szerint! Nagyon finom! A férjem kedvence lett! Köszönet a receptért!
    M.

    VálaszTörlés
  15. Fini volt!köszi a receptet!:-)

    VálaszTörlés
  16. Kedves Mindenkinek,akinek még nem köszöntem meg a visszajelzést! :)
    A toplista első helyén a blogomban a bakonyi sertés szelet! Nem véletlen....ahogy olvaslak benneteket. :D

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails