Ezt igazán az üzemi konyhán tudták nagyon jól elkészíteni, nagyon szerettem is,de sosem próbálkoztam meg vele. Még nem a napokban megtaláltam egy diabéteszes receptes könyvben . Azóta sem értem ugyan, hogy a füstölt szalonnától hogyan lesz ez diabéteszes, de elkészítettem és egyszerűen fenséges volt.
Hozzávalók:
- 60 dkg szelet hús (eredeti recept szerint sertés, de én a csirkemell filét manapság jobban előnyben részesítem, főként, hogy ugyan annyiért kapom mind kettőt)
- 15 dkg gomba
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej hagyma
- 2 dl 12%-os tejföl (persze jó a 20 is hozzá)
- 1 púpos ek liszt
- kevés fűszer paprika
- só, olaj
- 2 ek lecsó (ennek hiányában kevés paradicsom és zöld paprika, amit a hagymával, gombával lepirítunk)
A húst szeletekre vágjuk, ha sertés, akkor kicsit kikloffoljuk, sózzuk. Majd kevés olajon mindkét felét jól átsütjük, kiszedjük egy tányérra. A maradék olajon a hagymát üvegesre fonnyasztjuk és beletesszük az apró kockára vágott füstölt szalonnát és kisütjük. Ha kész,erre megy a megtisztított és összedarabolt gomba, amit picit sózunk (tényleg óvatosan, mert a szalonna is lehet kicsit sós) és lesütjük. Egy kevés pirospaprikát dobunk rá, gyorsan felöntjük vízzel (kb. 2-3 dl) és rottyantunk rajta párat. Ha már ez is meg van, akkor a tejfölt és a lisztet kikavarjuk és és hozzáöntjük, kvázi behabarjuk. Kicsit besűrűsüdik, krémes állagú lesz. Ekkor visszahelyezzük a húsokat a mártásba, még forralunk rajta kicsit és kész. Én párolt rizst szoktam hozzá tálalni, ahogyan a képen is látszik. Fontos, hogy a szalonna füstölt legyen és ne a sima fehér sózott, mert a füstölt íz ad neki igazi értelmet! :))
a legtutibb bakonyi recept, nagyon köszönöm :)
VálaszTörlésEz igy van, igy a legfinomabb! Hanem, borjúhúsból a legkirályabb.
VálaszTörlésKöszönöm a véleményed és nagyon szívesen publikáltam a receptet! :) Én is nagyon szeretem. Borjúhús??? Egyszer talán kipróbálom...egyszer. :))
VálaszTörlésNagyon jó ez az oldal!
VálaszTörlésNagyon jól hangzik, kipróbálom :)
VálaszTörlésKöszi a receptet!
Évi
Hajrá Évi! :))És szívesen!
VálaszTörlésKedves gyurera!
VálaszTörlésNagyon tetszik az oldalad, klassz a kinézete! A receptek és a fényképek inycsiklandóak, azt hiszem, vissza-visszanézek még! :) További sok sikert neked, és sok-sok finom receptet!
Remélem, tényleg a legfinomabb recept alapján készül majd a húsvéti menüm bakonyi szeletes fogása! :)
Kellemes ünnepeket, jó sütögetést!
Szia! Ma hajnalban (6-kor)kicsit még félálmosan találtam a honlapodra. Gratulálok, végre egy olyan hely, ami már eleve otthonos kinézetű (konyhakép),és végre olyan ételek amiket egy földi halandó is el tud készíteni és nem kell faluról a legnagyobb szupermarketbe felrohanni a hozzávalókért. Még egyszer gratula csak így tovább!!!!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésKipróbáltam a receptet kb 1 hónapja, nagy sikere volt a barátomnál:) Holnap ismét elkészítem:)Köszönet!!
Halihó!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet tökéletes iránymutatás volt:) én tejföl helyett tejszínnel készítem majd el.
Öröm volt ilyen barátságos, ésszerű oldalon böngészni.
Üdv neked és további sok sikert kívánok
Viki
Köszönöm Viki a kedves szavaid és a biztatást! És nagy örömömre szolgál-őszintén-ha 1-1 recepttel más otthonában is örömet szerezhetek és sikert.
VálaszTörlésTovábbi jó főzőcskét, sütkérezést és várlak vissza! :))
Jaa, és bizti, hogy a tejszín emel az étel ízén! :))
Helló!!!Jó a recepted,de súgok neked egy kicsit!Kérdezted a szalonna hogy lehet diabetikus.ne tévesszenek meg a szavak!A diabetikus cukormentest jelent.Ezt fogyaszthatják cukrosok,mivel (bár van benne)kevés a számukra ártalmas összetevő benne.Kevered a dia...(nem tudom pontosan hogy írják,bocsi),ami zsírszegény,fogyókúrás étel.Tehát ez a kaja bár nem diétás,de rohadt finom és valamilyen szinten igen is egészséges.
VálaszTörlésEgyetértünk... :))
VálaszTörlésSzóval a szénhidráttartalma alacsony:) Ettől fogyaszthatják a diabeteszesek. És én sajnos, az vagyok:(
VálaszTörlésMár másodszorra készítettem ezt az ételt a recepted szerint! Nagyon finom! A férjem kedvence lett! Köszönet a receptért!
VálaszTörlésM.
Fini volt!köszi a receptet!:-)
VálaszTörlésKedves Mindenkinek,akinek még nem köszöntem meg a visszajelzést! :)
VálaszTörlésA toplista első helyén a blogomban a bakonyi sertés szelet! Nem véletlen....ahogy olvaslak benneteket. :D