2010. február 19., péntek

Borsos tokány krumplipürével és savanya ubival

Egyik nagy kedvencem és ehhez képest mégis nagyon ritkán készítem ezt a tokányt. Nem olyan régen a nagy "mit főzzek ma?" tanácstalanságomban ez jutott eszembe, no meg azért is, mert az egészhús, ami itthon volt, nem volt több 50 dkg-nál. Ugorjunk akkor neki:
Hozzávalók:
  • 50-60 dkg szép sertéscomb vagy karaj
  • só, bors, olaj
  • kevés liszt, víz
Krumplipüréhez:
  • 1.5-2 kg krumpli
  • 5-6 dkg margarin
  • tej
Mindenek előtt érdemes a krumplit megpucolni és kockára vágva kicsit sós vízben feltenni főni. Közben elkészíthetjük a tokányt.
A húst-főként ha comb-a zsírtól, hártyáktól megtisztítjuk és kisujjnyi csíkokra vágjuk fel. Serpenyőben kevés olajat fevítünk, majd beletesszük a húst, sózzuk és kicsit erősebben borsozzuk (ne essünk azért a ló túloldalára!). :) Pirítsuk le, majd öntsük fel egy kevés vízzel, lefedjük és fedő alatt pároljuk. Mikor már majdnem éppen puha a hús, akkor lesütjük zsírjára, rádobunk egy ek. lisztet, összeverjük és felengedjük 1-1.5 dl vízzel. Kicsit besűrítjük és kész is.

Ekkorra a krumplink is megfő, leöntjük a levét, még forrón áttörjük és hozzáadjuk a margarint. Mikor elovadt a margarin, kevés tejet adunk még hozzá. Annyit-mindenkinek saját ízlése szerint-hogy az állaga megfelelelő legyen. Nem egy ördöngős dolog egyik sem és már tálalható is. Persze köretnek jó hozzá párolt rizs is, de valahogymi pürével szeretjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails