Ahogy az már nálam lenni szokott, sutba dobva minden eddigi bevált és kevésbé bevált receptem, az interneten kerestem szalagos farsangi fánk receptet. Rögtön a kereső által elsőre kidobott recept szimpatikusnak tűnt, az lett a befutó és mivel annyira tuti fánkot kaptam belőle, ezért úgy döntöttem, felveszem a receptjeim közé és megosztom veletek, valamint jó szívvel ajánlom nektek is!
Tehát:
Hozzávalók (kb 21 db fánkhoz)
A fánkhoz:
500 g liszt
200 ml tej
40 g élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárga
500 g liszt
200 ml tej
40 g élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárga
A sütéshez:
olaj
olaj
A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor
baracklekvár
porcukor
A tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben belepakoltam a kenyérsütőm üstjébe, a legvégén-mikor már dolgozni kezdett a masina-hozzáadtam apránként a felolvasztott, lehűtött margarint. Nem vártam meg a program végét, csak az első kelesztés elejét, akkor kiborítottam egy nagyobb jénai tálba a tésztát, letakartam és meleg helyre tettem kelni. Kb. másfél-kétszeresére kell megkeleszteni.
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtottam ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval(talpas pohár) kiszaggattam a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrtam, újra kinyújtottam, és kiszaggattam. A fánkokat 10 percig pihentessük!
Majd a fánkok közepét az ujjammal elvékonyítottam.
Kis adagokban sütöttem ki a forró olajban. Az első oldalát 2-3 percig sütjük majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. Lényeges: A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük (én egy szalvétával bélelt szűrőbe szedtem ki, majd onnan tálcára).
Majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk. (lásd: A kezdő képen a cím alatt! :)) )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!