2011. november 23., szerda

Rizslisztes palacsinta

Ma az előző napi gulyás leves mellé, ezt készítettem. Kicsit jobban evett ma már a gyerkőc, talán az elmúlt napok balhéit a megfázása is tetézte. Múlóban a dátha, gondolom az étvágy javulása is ennek tudható be. :) Szóval a reggeli margarinos-mézes kenyér után az ebéd gulyásleves és lekváros, no meg kakaós palacsinta volt. Az 1 tányér leves után elég tempósan gyűrte magába Hanna a palacsintát. Majd mikor megkérdeztem, hogy ízlik-e, visszakérdezett, hogy csak nem ez is GM? :)) Hát mi más lenne? :) Szóval sikert aratott a rizspalacsinta, de még a gluténosan étkező családtagok körében is. Igazából nem tudom, hogy mi értelme lesz a februári család szűrésnek, mert teljesen valótlan eredményeket fog mutatni, annyit eszünk mi is gluténmenteset. :)) Mert nem akarom kidobni és mert ízlik!!! :) (Fogytam is vagy 2 kilót már, mert alig eszem fehér kenyeret :)) De akkor maradjunk a palacsintánál! :)

A recept most innen, Gutinétól: 7-8 db-ra

20 dkg rizsliszt, 2 tojás, 1 evőkanál cukor, 2 dl szódavíz, 1,5 dl tej, csipetnyi só, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 3-4 evőkanál étolaj.
Csomómentesre keverjük a rizslisztet a cukorral, sóval, kukoricakeményítővel, tojásokkal, tejjel és szódavízzel, majd ugyanúgy kisütjük a palacsintát, ahogy régen.

17 megjegyzés:

  1. Még sosem próbáltam rizslisztet használni, de a palacsintád jól néz ki, meg is gondolom:)

    VálaszTörlés
  2. Roza! Az íze miatt bátran merem ajánlani, de sajnos nem olcsó! Alap liszt a GM diétában, mégis 400 ft körül van kilója. :(( De ha olyan kíváncsi természet vagy mint én, akkor ez sem fog visszatartani egy próbától. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én Rizs lisztet tettem bele, Rozs lisztet, teljes ki őrlésűt, találomra szoktam be keverni, 2 tojást,vaníliát, olajat, pici sót, cukor ízesítő, folyadékot,fél sütőport, és egy pici szódabikarbónát. és oly puha a tésztája, nagyon szeretjük, és egészséges,próbáld így, oké lesz. Üdv. Piri

      Törlés
    2. Kedves Piri!
      Nem bántásként: az a lényege ennek a receptnek, hogy nincs benne GABONA. Mivel az a gluténérzékenyeknek méreg. Míg nem volt ilyen a családban, én is szemre, súlyra, folyósságra készítettem mindenféle lisztből a palacsintát. Egészséges ahogy leírtad, de nem egy Gluténérzékenynek. Mert annak mint írtam, méreg. További jó sütést!

      Törlés
    3. Így igaz Renáta! Köszönöm a reagálást! :)

      Törlés
  3. Szia! Ezt a receptet kerestem!! :)
    Ma megsütöm a picimnek!! Jajj, annyira örülök neki!!
    És tetszik a blogod nagyon!
    Szia!

    VálaszTörlés
  4. Maggy! Köszönöm, remélem segítségedre lesz! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia haNa!
    Megsütöttem a palacsintát, nagggyon finom lett. A picim evett kb. 3-at... :)
    A többit meg én ettem meg! Komolyan finomabb, mint a lisztes változat!

    Ja!
    Azt szeretném kérdezni tőled, hogy a családvizsgálatot hol kell kérni? Nekünk most derült ki novemberben, hogy a pici lányom lisztérzékeny..

    Előre is köszi!

    VálaszTörlés
  6. Maggy! Nagyon örülök, hogy ízlett neki! :)) Ugye nem mondtam valótlant, hogy talán még finomabb is, mint a búzalisztes. Én kifejezetten nagyon szeretem a GM ízeket...nekem ízlik! :)

    Családvizsgálat:Nos, ezt hivatalból a szakorvosotoknak kell indítványozni, aki a kicsit kezeli. Mi nem kértük..bennünket utasítottak, hogy ezt ma már így kell csinálniuk...hogy leszűrik a család többi tagját is. Gondolom legfőképp azért, mert sokkal több a gluténérzékeny ember Magyarországon is, csak nincsenek szűrve. És mivel ez örökölhető, tehát valaki a családban hordozza nálatok is, csak lehet, hogy nincsenek tünetei... Olvass sokat a témában, a neten mindent megtalálsz ezekről is. Én is onnan képeztem magam, bár ha van kérdésed és kérdezel, no és ha tudok is válaszolni rá, akkor nagyon szívesen! :))

    VálaszTörlés
  7. Köszi a gyors választ! Én is szeretem a GM ízvilágot, ma pl. GM tejbegrízt is csináltam, az is finomabb az eredetinél.

    SZIA!

    VálaszTörlés
  8. Maggy! Érdekes dolog ez a GM ízvilág. Mi így szocializálódtunk, hogy a búzaliszt a természetes és az elfogadott, azt gondoljuk éppen ezért, hogy más már nem is lehet finom. Szerintem a GÉ gyerekek és talán felnőttek is azért nagyon elutasítóak elsöbb a GM kajákkal, mert ez a beidegződés, hogy az egyenlő az ehetetlennel. Pedig mennyire nem igaz! És ha azt vesszük alapul, hogy Ázsiában és fekete Afrika részéin szinte ismeretlen a gluténérzékenység, akkor érdemes elgondolkodni...Mert hogy ott nincs igazán kultúrája a búza fogyasztásának, de esznek sok más, GM gabonából készült ételeket...

    Na...tejbegríz...Azt miből készíted és hogyan??? Érdekelne, mert Hanna is szerette. Várom válaszod! Kösziii! :)

    Szia!

    VálaszTörlés
  9. Szia! Bocsi, most láttam a kérdésed!!! :(
    Én most rizstejből csinálom még (mert van egy 6 hetes tejmentes diétánk is..) meg rizsdarából. Felteszem a tejet melegedni, kb. 2,5 dl és ehhez rakok kb. 4 fakanálnyi rizsdarát. Elég hamar kidagad. Én ebbe nem teszek cukrot, mert a rizstej édes, de a végén teszek rá cukros kakaót és nagyon finom!
    Szia! SZÉP NAPOT!

    VálaszTörlés
  10. Maggy! Valahogy így csináltam én is, azóta nem főztem még. :) Szép napot Neked is!

    VálaszTörlés
  11. Szia !

    Az előbb készítettem el a palacsintát, annyi változtatással, hogy csak vizet használtam( mivel tejet nem fogyasztok, és mert nem volt itthon alternatív tej, és meg persze vízzel olcsóbb is ).
    Nekem eléggé lyukacsos lett, de nem vészesen, illetve eléggé törik is..inkább csak 4-be hajtottam, nem lett szép feltekerve.
    Ez a tej hiányával magyarázható vajon, vagy Te is tapasztaltál hasonlót ?
    Ízre nagyon fincsi, és végre egy vékony GM palacsintát sikerült csinálnom :)

    VálaszTörlés
  12. Szia Kedves Névtelen recept próbáló vendégem! :)
    Köszönöm a visszajelzést! A lyukacsosság szerintem jellemző erre a palacsintára, talán épp a rizsliszt miatt. Mivel én tejjel készítem és a képen is látható a lyukacsosság, így azt gondolom nem a tej kiváltása okozza. Azt, hogy törne, hát...nem mondom, hogy nem törik jobban, mint a normál palacsinta, de szerintem cseppet sem kezelhetetlenebb, mint hagyományos társa.
    És ha igazán vékony palacsintára vágysz, ami mind küllemében, mind viselkedésében a hagyományosra hajaz, akkor javaslom figyelmedbe ezt a verziót:

    http://ennijoesfozniis.blogspot.hu/2012/05/palacsinta.html

    Nagyon finom ez is, én azóta ezt sütöm! Egy próbát neked is megér! :) Majd mesélj, ha meg volt ebből is a teszt sütés! :)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó recept, tökéletes állag, szuper íz
    Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  14. Szívesen! Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails