2012. január 31., kedd

Kakaós aranygaluska

Ez a hagyományos aranygaluska megviccelt vagy kicsúfolt változata, de mivel a gyerek jelenleg az olajos magvak tekintetében is eltiltás alatt áll, így a diót elhagyva kakaóporral készítettem el. A recept, mint nagyon sokszor, most a LisztNix receptes oldaláról való.
a tésztához:
30 dkg Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 5 dkg margarin, 3 dl tej, 2 dkg élesztõ, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, csipetnyi só;
a töltelékhez:
Nesquik instant kakaópor 20 dkg margarin a tepsibe helyezéshez.
Elkészítés 1 dl langyos tejben a 2 dkg élesztőt 1 dkg kristálycukorral felfuttatjuk. A tojássárgáját, a maradék cukrot, a margarint kikavarjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, a kikevert tojást, valamint a maradék tejet (langyosan). Kézi robotgép segítségével csomómentesre kavarjuk. Meleg vizes kézzel cipót formálunk, letakarjuk, 1 óráig kelesztjük háromszorosára. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd olvasztott margarinba mártott evőkanállal szaggatjuk egy kisméretű tepsibe vagy jénai tálba, lazán egymás mellé. Ha kész egy sor, meghintjük kakaóporral, és olvasztott margarinnal lelocsoljuk.

Majd következik a második sor, ahol a kiszaggatott tésztát úgy tesszük, hogy mindig az előző sor közé kerüljön.

Ismét leszórjuk, lelocsoljuk. Addig folytatjuk, míg a tészta elfogy. 180 °C-on 35–40 percig sütjük. Öntettel tálalhatjuk. (Közepes tepsire való mennyiség.) Csoki öntet a legfinomabb hozzá. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails