2009. október 20., kedd

Kakaós csiga



Ez a receptem is, mint olyan sok, az internetről származik. Ha jól emlékszem, talán ViMiZó-nál láttam. Ha mégsem és valaki ráismer, bocs és jelezze nyugodtan és kijavítom. :) A recept alább:
Tésztához:

3 dkg élesztő
3 dl tej
csipet só
65dkg liszt
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
15dkg margarin (olvasztva)

Töltelék:

kb.20dkg olvasztott margarin, amivel meglocsolom majd a kinyújtott tésztát
kakaópor, porcukor, liszt keveréke a szóráshoz. Mennyiséget nem tudok írni pontosan, de kb. 3-4 ek. kakaópor(nem cukrozott!), 10-15 dkg porcukor, 3 ek liszt. Ha sok, a maradékot kidobod, felhasználod(pl. forrócsokinak is nagyon jó) vagy ha kevés, akkor hasonló arányokkal keversz még egy fél adagot.

Az élesztőt a 1 dl tejben kis cukorral felfuttatom, majd a hozzávalókat összekeverem úgy hogy a legvégén a margarint keverem hozzá, dagasztom.A hozzávalók alatt, az összes felsorolt dolgot értem!!!! (Nekem elég sűrű, könnyen kezelhető tészta lett, amihez a nyújtásnál nem kellett plusz lisztet használnom) kb fél óra múlva két részre veszem, vékonyra nyújtom, megkenem olvasztott margarinnal, majd bőven megszórom kakaó és cukor keverékével( én annyit fejlesztettem, hogy inkább instant kakaóport használok vagy a kakaópor-cukor keverékébe tettem pár kanál lisztet, így nem bugyogott ki a megolvadt kakaós cukor és égett oda a tepsi, sütőlemez aljára. ) szorosan feltekerem, éles késsel másfél-két cm-es részekre szeletelem.
 
 

Tepsibe helyezem, a tetejét én a maradék olvasztott margarinnal szoktam megkenni. Kb. 170 fokon sütöm légkeveréses sütőben. Ha megsült -időt itt sem tudnék pontosan írni, de ne legyen szénné barnítva és ne legyen színtelen se-vaniliás porcukorral szórom meg.
Mire a kész csigákról is képeket tudtam volna készíteni, a csigáknak csak hűlt helye volt. Nem voltam elég gyors!! :))) (A fotót később, egy másik sütés kapcsán pótoltam)

4 megjegyzés:

  1. nem 30 gr élesztő kell bele?

    VálaszTörlés
  2. Szió! Lehet, h csak én vagyok gyakorlatlan, de hiányos szerintem picit a leírás..."hozzávalókat összekeverem úgy hogy a legvégén a margarint keverem hozzá, dagasztom" Az egész cukrot bele kell rakni? vagy azt össze kell keverni a kakaóporral? És mennyi kakaópor kéne bele, hogy ki is lehessen érezni az ízét? Meg nincs ott, hogy mennyi ideig is kéne sütni..(nekem kb 25 perc volt) Nem kritizálni akarok, v valami, csak én elég tapasztalatlanka vagyok még, és egyáltalán nem lett édes a csigám :'( de a tészta jó puha lett, és jól néznek ki...

    VálaszTörlés
  3. Kedves névtelen! Hát valószínű, hogy akkor kicsit gyakorlatlan vagy-véletlenül sem bántani akarlak-mert én nem percre szoktam sütni dolgokat. 20 év tapasztalattal már látom, hogy mikor jó, de majd igyekszem figyelni erre a jövőben. A recept sem feltétlen hiányos, de igen, a tésztába kell az összes fentebb említett porcukrot tenni. Azt meg hogy mennyi kakaóport és cukrot használsz a töltelékhez, ezt kikísérletezed, hogy saját ízlésednek megfelelő legyen, mert én is így csinálom. Ha találok egy receptet, akkor van ami szent írás és attól eltérni nem ajánlott, ha meg mégis, akkor kiderül az első próba után, hogy bölcs döntés volt vagy sem. De a kedvedért korrigálom ezt a receptet!

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails