2010. április 6., kedd

Karamellás szelet vagy 1 tojásos torta


Régen, mikor disznótoros volt, anyukám ezt sütötte a leggyakrabban. Sokáig kerestem a régi idők ízét, mégnem a párom anyukájának a receptes könyve hátuljában megtaláltam. A krémen kicsit változtattam, de ez az, amit kerestem. :)
A tészta hozzávalói: Én egy 32x38 cm-es sütőlemezen készítem, tehát ez dupla adag így.
  • 1kg liszt
  • 20dkg cukor
  • 20dkg zsír (én margarint használtam)
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • kevés tej
A lisztet a zsírral vagy margarinnal elmorzsálom, majd hozzáadom a cukrot a szódabikarbónát és a 2 tojást és annyi tejjel gyúrom össze, hogy egy jó állagú tésztát kapjunk a gyúrás és nyújtás tekintetében is. Ha ez meg van, akkor 5 részre osztom és lapokat nyújtok, sütök belőle.
A krémhez:
  • 2 csomag karamellás pudingpor
  • 5 ek liszt
  • 20-30 dkg cukor(ízlés szerint)
  • 1.5 liter tej
  • 15dkg margarin
A pudingport és a lisztet összekeverem, majd csomó mentesre kavarom kb. fél liternyi tejjel. A cukrot egy lábasban megkaramellizálom, egészen sötétre, de vigyázva, hogy ne égjen azért meg. Felöntöm a maradék liter tejjel és addig főzöm, még az karamellizált cukor lenem olvad. Majd a pudingos-lisztes masszához adom apránként. Felteszem főni és folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzöm. Ha ez meg van, akkor hozzáadom a 15-20 dkg margarint. Felolvadásig kavarom. Ha ez is meg van, akkor hagyom egy kicsit kihűlni, közben megkavarom gyakran, hogy ne bőrösödjön be. Még langyosan betöltöm a lapokat.
Ha végeztünk minden lappal, akkor lehet rá valami nehezéket is tenni. Legalább 24 órát mindenképp jó, ha hagyjuk állni, puhulni, de igazán most finom, hogy már 3 napja áll(már az a kevés maradék, ami maradt). :)) Tetejét porcukorral szórjuk meg. Ebből 72 db süti lett (kb. 3.5x3.5 cm-esek), úgy hogy a széleit nem számoltam.

9 megjegyzés:

  1. Majd ha meglesz a recept,ilyet nekem is kell készítenem!!Várom ám :)!!

    VálaszTörlés
  2. Ezt az egy tojásos tortát anyukám gyakran sütötte a háboru után. Szoktam én is sütni,mert a lányom nagyon szereti,de a karamelt mindig egy kevés (inka)kávéval fözöm fel(akármilyen főtt kávé jó).
    Olcsó,finom és kiadós!
    Üdvözlet.
    Maresz.

    VálaszTörlés
  3. Maresz! Köszönöm a megjegyzésed! Lehet, hogy a kávés verziót is kipróbálom, amit javasoltál! :)
    Üdv.!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök hogy ez a sütemény fel lett rakva ezt kerestem nyami!!!

    VálaszTörlés
  5. Nekem is az anyukám sütötte,én sem tudtam a recepjét,
    Köszönöm,most elmentem.
    D.Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves D.Judit!

      Nagy örömömre szolgál, hogy egy rég keresett receptben segítségedre lehettem! :))

      Törlés
  6. Nálunk a nagymama a szakértője ennek a finomságnak! A tetejét mindig beporcukrozzuk! isteni süti! köszönet!

    Alexandra

    VálaszTörlés
  7. Alexandra! :))) És nagyon szívesen!

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails